środa, 11 stycznia 2012

Zupa Włoska - Italian Wedding Soup

Składniki

Kulki mięsne:



25 dkg mielonej wołowiny
25 dkg mielonej wieprzowiny
1 jajko
1/4 szklanki bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
sól i pieprz do smaku

Zupa:



3 litry rosołu (może być z kostki)
1/2 kg świeżego szpinaku (drobno posiekanego)
2 jajka (roztrzepane w miseczce)
2 płaskie łyżki startego sera parmezan
2 płaskie łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka bardzo drobnego makaronu (acini di pepe lub orzo)
sól i pieprz do smaku

Szklanka = 250 ml





Przygotowanie


Wszystkie składniki na kulki mięsne wymieszać i uformować malutkie kuleczki wielkości orzecha laskowego.
Makaron ugotować w osobnym garnku według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Rosól zagotować, dodać kulki mięsne, szpinak i gotować okolo 15 minut
Następnie do rosołu dodać ugotowany makaron i wlać wolniutko roztrzepane jajka. Zagotować i wylaczyć. Na końcu dodać ser i natkę
Zupa smakuje wyśmienicie!!! Goraco polecam!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz