Składniki
Kulki mięsne:
25 dkg mielonej wołowiny
25 dkg mielonej wieprzowiny
1 jajko
1/4 szklanki bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
sól i pieprz do smaku
Zupa:
3 litry rosołu (może być z kostki)
1/2 kg świeżego szpinaku (drobno posiekanego)
2 jajka (roztrzepane w miseczce)
2 płaskie łyżki startego sera parmezan
2 płaskie łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka bardzo drobnego makaronu (acini di pepe lub orzo)
sól i pieprz do smaku
Szklanka = 250 ml
Przygotowanie
Wszystkie składniki na kulki mięsne wymieszać i uformować malutkie kuleczki wielkości orzecha laskowego.
Makaron ugotować w osobnym garnku według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Rosól zagotować, dodać kulki mięsne, szpinak i gotować okolo 15 minut
Następnie do rosołu dodać ugotowany makaron i wlać wolniutko roztrzepane jajka. Zagotować i wylaczyć. Na końcu dodać ser i natkę
Zupa smakuje wyśmienicie!!! Goraco polecam!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz