sobota, 7 stycznia 2012

kulki mięsne strogonow

Składniki

1/2kg mielonej wołowiny
1/2 szkl mleka
1/2 szkl tartej bułki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka natki
3 łyżki oleju
3 łyżki masła
1 średnia drobno pokrojona cebula
10-15 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
1/2 łyżeczki papryki
2 łyżki mąki
1 szkl rosołu lub bulionu
1/2 szkl gęstej śmietany
sól
pieprz



Przygotowanie

Mięso połączyc z mlekiem, tartą buła, solą pieprzem i natką.Uformować kulki wielkości włoskiego orzecha.
Olej rozgrzć dodać masłoi obsmażyc kulki z każdej strony. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić cebulę i pieczarki, smażyć mieszająć przez 1-2', posypać mąką i papryką. Wlewać stopniowo bulion/rosół mieszając do zgęstnienia. Przestudzić lekko, dodać śmietanę. Włożyc do sosu kulki, ew dosmaczyć solą i pieprzem.Nie dopuścić do zagotowania.
Podawać z ryżem lub makaronem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz