czwartek, 5 stycznia 2012

Ciasteczka z masłem orzechowym proste i pyszne

Składniki

2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru100 g masła100 g jogurtu naturalnego3/4 szklanki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych)1 łyżka cukru waniliowego1/2 łyżeczki sody 




Przygotowanie

Wszystkie skłądniki, poza mąką, mieszamy razem- najlepiej na stolnicy, następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy 3 - 4 wałki, obtaczamy w cukrze (najlepiej wysypać go trochę na stolnicę ew. deskę do krojenia), owijamy przezroczystą, klejącą folią i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut (lub na krócej do zamrażalnika).Po tym czasie odwijamy zfoli i kroimy na plastry trocę grubsze niż 0,5 cm. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem zostawiając niewielkie odstępy.Pieczemy w 190 stopniach aż będę lekko złote i rumiane.S M A C Z N E G O ! ! !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz