piątek, 20 stycznia 2012

zakratkowany jabłecznik

Składniki

- 3 żółtka
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 kg mąki

- 1 kg jabłek
- cynamon



Przygotowanie

- Z żółtek, cukru, mąki, margaryny, śmietany- wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części- jedną z nich wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Drugą - wstawić do lodówki.
Jabłka potrzeć na dużych oczkach tarki, dodać cukier i cynamon - masę jabłkową wyłożyć na ciasto kruche.
Z białek ubić pianę - rozłożyć ją na jabłkach i posypać cukrem pudrem.
Wyjąć ciasto z lodówki i wycinać z niego paski - układać na cieście poprzecznie - formując kratkę. Piec ok. 50 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz