niedziela, 22 stycznia 2012

Biszkop z kawałkami czekolady

Składniki

W nawiasach podam ilości na biszkopt z 6 jajek:
4 jajka (lub 6 jajek),
3/4 szklanki cukru (1 szklanka cukru),
1 szklanka mąki pszennej (1, 1/2 szklanki mąki),
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (1,1/2 łyżeczki proszku),
1/2 szklanki startej (na grubych oczkach tarki do jarzyn) czekolady deserowej lub gorzkiej (3/4 szklanki czekolady),



Przygotowanie

Jajka ubić mikserem z cukrem na gęsty puszek(!) i jeszcze trochę. Mąkę i proszek do pieczenia przesypać do sitka i pomału dodawać do ubitych jajek bardzo delikatnie mieszając łyżką. Wsypać startą czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Wlać do nasmarowanej i obsypanej mąką formy, piec aż ciasto po urośnięciu lekko opadnie i się zrumieni.
Do biszkoptu z czterech jajek używam najczęściej prodiża o średnicy 24cm. Biszkopt jest doskonały np. do tortu czekoladowego, ale nie tylko świetnie smakuje z truskawkami i galaretką. :)
                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz