poniedziałek, 2 stycznia 2012

Jajko z pomidorem na ostro

Składniki

Masło- 1 łyżka
2 duże pomidory
Mała cebula
Sól
Pieprz
Ostra papryka
Jedno jajko albo dwa



Przygotowanie

W małym rondelku rozpuścić masło, dodać drobno posiekaną cebulę i dwa sparzone i obrane ze skóry pomidory, ostrą paprykę- dużo, sól i swieżo zmielony pieprz.
Wszystko dusimy, co jakiś czas mieszając. Gdy woda odparuje, a konsystencja będzie przypominała bulgoczącą lawę, wbijamy jajko, bądź dwa, przykrywamy rondelek.
Trzymamy na ogniu tak długo, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Najlepiej smakuje prosto z rondla. Maczamy bagietkę w jaju, a żóltko rozpływa się po powierzchni.
Smacznego.

W trakcie duszenia, należy pilnować, aby pomidorowa pulpa nie przywarła.
Po wbiciu jajek co jakiś czas odrobinę podważam widelcem miejsca, gdzie białko nie chce się ściąć.
Potrawę można zrobić bardziej łagodną, jednak sam smak w tej ostrości jest zawarty.
"Farfocle" widoczne na zdjęciu to ścięte białko:)


Można też zrobić więcej na patelni, zrobić dołki w pomidorowej masie, wbić dowolną ilość jajek, dodać bazylię i pałaszować:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz