sobota, 28 stycznia 2012

Stampot czyli zapiekanka po holendersku

Składniki

0,5 kg brukselki
0,5 kg mięsa mielonego
25 dag pomidorów
mała sucha bułka
1 średnia cebula
masło
1/2 szkl śmietany
3 łyżki tartego sera.
2-3 łyżki wody
3 jaja
olej
gałka muszkatołowa
papryka ostra




Przygotowanie

Brukselkę ugotować na pół-miękko. Do mięsa dodać bułkę (namoczoną i odciśniętą), bułkę tartą, drobno posiekaną lub startą cebulę, jajo, sól, pieprz i gałkę. Wyrobić. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na oleju. Formę nasmarować masłem. Wyłożyć brukselkę i klopsy. Pomidory obrać ze skórki i posiekać drobno. Wyłożyć na klopsy. Śmietanę wymieszać z serem i jajami. Przyprawić solą i pieprzem. Polać zapiekankę i posypać ostrą papryką. Piec 30 min w dobrze nagrzanym piekarniku.
Ja dodaję do tej zapiekanki trochę ugotowanego makaronu i obiad gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz