Składniki
1 kostka margaryny
2 żółtka
1 całe jajko
2 cukry waniliowa
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Masa jabłkowa
1,5 kg jabłek
cynamon, miód lub dżem
Przygotowanie
Mąkę przesiać, margarynę rozpuścić. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dolać ciepła margarynę. Wszystko zagnieść.
Jabłka pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do zamrażalnika. Drugą część rozłożyć na blasze, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka posypane cynamonem. Polać jabłka miodem. Ciasto schłodzone w zamrażalniku zetrzeć na jabłka.
Jabłecznik piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz