piątek, 13 stycznia 2012

Sznycle cielęce ze szpinakiem

Składniki

4 sznycle cielęce
400 g świeżego szpinaku
6 pomidorów
2 cebule
4 łyżki tłuszczu
sól, pieprz
100 g sera gouda
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki suszonej bazylii



Przygotowanie

Szpinak umyć, zblanszować, osączyć, pokroić. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić, wyciąć trzpienie i pestki, miąższ drobno pokroić. Cebule obrać, posiekać. 1/2 cebuli zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać szpinak, smażyć 4 min, przyprawić solą. Mięso umyć, osuszyć, rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Ser pokroić w kostkę, wymieszać z 1/3 pomidorów i szpinakiem. Masę rozłożyć na 1/2 każdego sznycla. Kotlety złożyć, spiąć wykałaczkami, smażyć na 2 łyżkach tłuszczu po 3-4 min z obu stron. Przygotować sos: czosnek obrać, posiekać, przesmażyć z drugą cebulą na reszcie tłuszczu. Pozostałe pomidory przetrzeć przez sito, dodać do cebuli z czosnkiem, dusić ok. 3-4 min, mieszając. Przyprawić solą i bazylią. Sznycle podawać z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz