poniedziałek, 30 stycznia 2012

Tort cały czekoladowy

Składniki

Ciasto
100g czekolady deserowej
6jaj
120g margaryny
40g cukru pudru(1/4szklanki)
szczypta soli
2łyżki kakao
180g cukru (szklanka)
130g mąki(niepełna szklanka)
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
200g masła
szczypta soli
szklanka cukru pudru
0,25l śmietany kremówki
ok.60g.kakao




Przygotowanie

Ciasto
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej,schłodzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i szczyptą soli.Do masy dodawać stopniowo żółtka,wlać ciepłą czekoladę,wsypać kakao,ucierając w dalszym ciągu.
Białka ubić na sztywno,dodając stopniowo cukier.1/3wymieszać z masą.Dodać przesianą z proszkiem mąkę oraz resztę piany.
Wylać do wyłożonej papierem tortownicy,wygładzić powierzchnięi wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 min.Pozostawić w formie do wystygnięcia.
Krem
Masło utrzeć na gładką masę,wsypać kakao,sól,cukier puder.
Ubić śmietankę,wymieszac z kremem.
Ciasto przekroić na trzy krążki,przełożyć kremem(część dać na wierzch i boki).

Najlepszy po 1-2 dniach.
Można zamrozić.

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz