czwartek, 12 stycznia 2012

Chlebek domowy z pestkami dyni

Składniki

50 dkg maki pszennej chlebowej
20 dkg maki razowej chlebowej
450 ml cieplej wody
2 lyzeczki suchych drozdzy
2 lyzeczki soli
2 lyzeczki miekkiego masla
1 lyzka miodu


Dodatkowo:
Jajko
Pestki dyni



Przygotowanie

Obie maki przesiac przez sito, dodac sol i drozdze, wymieszac lyzka. Wlac ciepla wode, dodac miod i maslo; wyrabiac rekami przez kilka minut az masa bedzie gladka i nie bedzie lepic sie do rak. Przykryc miske sciereczka i odstawic ciasto w cieple miejsce na 1-1.5 godz az  podwoi swoja objetosc.  Po tym czasie ciasto ponownie wyrobic i przelozyc do dwoch keksowek wysypanych maka. Pozostawic do wyrosniecia na ok pol godz. Posmarowac chlebki rozmaconym jajkiem i posypac obficie pestkami dyni.  Piec 35 min w temp 200 st C. Studzic na kratce. Polecam! Bardzo smaczny chlebek, nawet po kilku dniach!  
Smacznego!
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz