czwartek, 19 stycznia 2012

Wołowina duszona z fasolą

Składniki

1 kg mięsa wołowego z kością lub pręgi
30 dag suchej drobnej fasoli perłowej
2 cebule
1 marchewka
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka cząbru
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
posiekana natka pietruszki



Przygotowanie

Fasolę namoczyć na noc, lub zalać wrzącą wodą i odstawić na 2 godziny.
Mięso umyć, odkroić kość , pokroić na kawałki, natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem.
Odstawić do lodówki na 1 godz, następnie zrumienić na gorącym tłuszczu.
Przełożyć do rondla , razem z kością, podlać wodą( mięso ma być przykryte) i dusić około 40 min na małym ogniu.
Dodać fasolę i pokrojoną marchewkę, dalej duścić aż będzie miękkie.
Na koniec dodać podsmażoną drobno cebulę, koncentrat i przyprawy.
Dusić wszystko jeszcze około 7 min.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z bagietką , chlebem lub kaszą.

Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz