wtorek, 31 stycznia 2012

Fasolka po bretońsku z serem

Składniki

30 dag białej fasolki
2 łyżki masła
łyżka mąki
sól
1 1/2 puszki pomidorów w sosie własnym
30 dag kiełbasy (może być więcej)
cebula
ser żółty według uznania
łyżka bułki tartej
natka pietruszki



Przygotowanie

Fasolkę namoczyć w przegotowanej wodzie, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować pod koniec posolić.
W rondlu stopić masło. Zeszklić cebulę posiekaną w kostkę.
Dodać mąkę. Zrumienić i rozprowadzić szklanką wody w której gotowała się fasola.
Dodać pomidory. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą.
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć. Wymieszać z fasolką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sosem, posypać bułką tartą, startym serem i natką. Zapiekać 20 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz