poniedziałek, 9 stycznia 2012

Tort marchewkowo karmelowy

Składniki

Składniki na tort:
2 szklanki drobno startej marchewki (surowej)2 szklanki mąki krupczatki1 szklanka cukru1 szklanka oleju4 jajka1 łyzeczka proszku do pieczenia1 łyzeczka (płaska) sody oczyszczonejMasa kajmakowa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego3 łyżki syropu pomarańczowego (ja dodałam taki kupiony w aptece)6 dkg masłaPonadto:
syrop pomarańczowy z wodą do nasączenia
papier do pieczeniarodzynki i listki czekoladowe do ozdoby




Przygotowanie

Ciasto:
Jajka ubić z cukrem,dodawac pozostałe składniki cały czas ubijając.Ciasto wlać do wyłozonej papierem tortownicy lub użyć folii aluminiowej lub po prostu dobrze wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
Piec 20 minut w temperaturza 130 stopni a następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 25 minut.

Masa kajmakowa:
Mleko gotować ok.4 godzin lub użyć masy krówkowej- gotowej.Następnie utrzeć zimną masę z masłem.Dodać syrop i dokłądnie wymieszać.

Ostudzone ciasto przekroić na 2 plastry , nasączyć wodą z syropem pomarańczowym,przełozyć masą i posmarować na wierzchu pozostałą częścią masy.
Ozdobić rodzynkami i listakmi czekoladowymi lub cząstkami kandyzowanej pomarańczy.


Przepis pochodzi z z broszurki "Moja kuchnia"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz