niedziela, 8 stycznia 2012

Placek z gruszkami

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
200g masła/margaryny
100 ml mleka
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
3/4 gruszki (duże)

papier do pieczenia lub tłuszcz + bułka tarta



Przygotowanie

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka i startą skórkę.
Wszystko dokładnie utrzeć aż powstanie gładka masa.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda. Ćwiartki pokroić jeszcze na przynajmniej trzy części i włożyć do soku z cytryny (aby nie szczerniały).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Ciasto przelać do tortownicy i rozłożyć na nim plasterki gruszek.
Piec ok. 60 minut w 180°C.

 

Placek jest przepyszny :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz