poniedziałek, 2 stycznia 2012

Tarta jabłkowa Aniuli

Składniki

Ciasto kruche:
1 1/2 szkl mąki
1/2 kostki margaryny
3 żółtka
1/3 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku

Masa jabłkowa:
1 kg antonówek ( jest najlepsza na jabłecznik)
garść rodzynek
cynamon
cukier do smaku
1 galaretka cytrynowa

Piana:
3 białaka
1/3 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemiaczanej



Przygotowanie

Składniki na ciasto kruche połączyć, dellikatnie rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć na blaszke do tarty( blaszke wysmarować wcześniej tłuszczem i wysypać krupczatką)
Ciasto ponakłuwać widelcem.

Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę i poddusić w garnku, najlepsze są wówczas gdy połowa jabłek się rozgotuje a druga połowa pozostanie w całości. Do jabłek dodajemy rodzynki, cukier i cynamon do smaku i na końcu  wsypujemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy. Po dodaniu galaretki jabłek już nie gotujemy.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na końcu mąke ziemiaczną( można dodać odrobine kwasku)

1.Kruche ciasto podpiekamy ok. 10 min. w temp.180st.
2. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i pieczemy 10 min.
3. Na jabłka wykładamy pianę i pieczemy jeszcze 15 min.
Wymiary blaszki - 28cm.

                           SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz