poniedziałek, 30 stycznia 2012

Karp w sosie na szaro

Składniki

1,2-1,5 kg karp
3 głowy karpia
2 l wody
4 duże marchewki (muszą być słodkie)
1 pietruszka
mały seler
por
4 duże cebule
listek laurowypieprzsól



Przygotowanie

Karpia sprawić, pokroić na dzwonki. Do garnka wlać wodę, posolić, gdy się zagotuje wrzucić warzywa, posolić, dodać listek laurowy, pieprz.Na wpół ugotowane warzywa włożyć głowy karpia i gotować na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie włożyć dzwonki karpia i gotować następne 30 min (jeżeli ktoś lubi twardszą rybę to krócej) Wyjąć delikatnie dzwonki i ułożyć na półmisku. Warzywa  przetrzeć przez sito, do powstałej "papki" dodać pół szklanki wywaru i zamieszać (ma ona mieć słodkawy smak), polać rybę i odstawić na noc do lodówki.
Wygląd papki jest nieciekawy ale moja rodzina sie tym nie zraża i jest to główne danie świąteczne.
Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz