sobota, 12 maja 2012

Z mleczną galaretką

Składniki

ciasto-
18 dag mąki pszennej
9 dag cukru pudru
9 dag cukru kryształu
6 jaj
sztypta proszku do pieczenia
do przybrania-jedna galaretka pomaranczowa, kilka plasterków pomaranczy lub drodne owoce
galaretka-
2 szklanki zsiadłego mleka
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru
3 łyzki zelatyny





Przygotowanie

Przygotować ciasto:żółtka utrzeć z cukrm pudrem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier kryształ, połączyć z żółtkami i delikatnie wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dno tortwnicy wyłożyć papierem  do pieczenia. Ciasto wlać do tortownicy. Piec 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ostudzić i przekroić na 2 krążki.
Przygotować galaretkę , żelatynę namoczyć w 3 łyzkach zimnej wody.Galaretke truskawkowa rozpuścić z 1 szklance wrzątku.Umieścić w kąpieli wodnej , dodać żelatynę , dokładnie wymieszać, lekko ostudzic .Zsiadłe mleko ubić z cukrem (najlepiej mikserem).Do mleka wlać galaretkę i jeszcze chwilkę miksowac ,w tortownicy umieścić krązek ciasta, zalać tęzejącą mleczną galaretką i przykryć 2 krązkiem.Przybrać plasterkami pomaranczy lub innymi drobnymi owocami i zalać tęzejącą pomarańczowa galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz