wtorek, 22 maja 2012

fajna babka cytrynowa

Składniki

2 1\2 szklanki maki pszennej,2\3 szklanki cukru,3 1\2 lyzki margaryny,1/2 szklanki mleka,5 dag drozdzy,6 zoltek  Do przygotowania formy:1 lyzka margaryny,1 1\2 lyzka bulki tartej. Do nasaczenia ciasta:2 cytryny,1lyzka koniaku lub brandy,2 lyzeczki cukru .  LUKIER CYTRYNOWY   11 lyzek cukru,1 bialko,po lyzeczce  soku z cytryny i otartej skorki z cytryny



Przygotowanie

drozdze rozetrzec z 1 lyzeczka cukru,rozprowadzic letnim mlekiem,dodac 1 lyzke maki i pozostawic na 15 min do wyrosniecia.Zoltka utrzec z cukrem.Cytryne wyszorowac w goracej wodzie,osuszyc i z polowy owocu otrzec skurke.Make przesiac ,margaryne stopic i przestudzic.Do wyrosnietego zaczynu dodac mase zolykowa,skorke z cytryny,porcjami make oraz ciepla margaryne.Ciasto wymieszac i ubijac drewniana lyzka do powstania w nim pecherzy powietrza.Pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia,nastepnie ponownie wybic drewniana lyzka,czynnosc powtorzyc jeszcze dwukrotnie.Forme do pieczenia wysmarowac margaryna ,wysypas bulka tarta i napelnic ciastem do 1\3 wysokosci.ciasto przykryc sciereczka i pozostawic na 1 godz     do wyrosniecia,gdy wyrosnie piec ok 1 godz w temp.190 stopni. Po upieczeniu babke wyjac z formy. Z obu cytryn wycisnac sok,dodac taka sama obietosc wody koniak i wymieszac z cukrem,pokryc lukrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz