środa, 16 maja 2012

Muffinki z gruszką i imbirem

Składniki

 
Suche:

300g mąki
60g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli

Mokre:

200ml maślanki
1 duże lub 2 małe jaja
2 łyżki oleju
1 duża gruszka

Kruszonka:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Foremki na muffinki wysmarować masłem.
W jednej misce wymieszać suche składniki.
W drugiej mokre.
Mokre wlać do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie.
Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę.
Nakładać do foremek -ciasto wychodzi gęste- do 3/4 wysokości.
Posypać kruszonką.
Piec ok. 15-20 minut.

           

Przepis pochodzi z gazetki "Przysmaki" nr.10/99

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz