poniedziałek, 7 maja 2012

Golce

Składniki

1kg ziemniaków
około 0,5 kg mąki pszennej
1-2 jajka
sól
20 dkg boczku świeżego lub pachwiny



Przygotowanie

Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane.Przekładamy do sita gęstego lub można ręką odsączyć jak najwięcej wody z tych ziemniaków.Dodajemy do tego jajka,solimy.Mąki tyle się dodaję aby można było łyżką kłaść kluski z tego casta.W garku gotujey wodę z solą i na gotująca wode kładziemy kluski.Kiedy wypłyną odsączamy je na sicie.Boczek kroimy na plastry i podsmażamy na dość sporej patelni.Kiedy boczek się zrumnieni wykładamy do tego boczku ugotowane i odsączone kluski i je podsmażamy lekko.Można podać z sórówką z kiszonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz