środa, 16 maja 2012

Bawarska salatka z kielbaski - Wurstsalat

Składniki

 50 dag kielbasy (parowkowa,slaska, torunska lub inna co kto lubi)
 2 cebule
 6 lyzek oleju
 3 lyzki octu winnego
 szczypta cukru (ok.5g.)
 pieprz
 sol
 3 lyzki szczypiorku
 ( niektorzy dodaja jeszcze ogorek konserwowy, ser zolty pokrojony w paseczki itd. -ale to nie jest konieczne - choc moze warto sprobowac)



Przygotowanie

Sciagnac skorke z kielbasy i pokroic w plasterki lub male paseczki (ja wole paseczki), cebule w piorka.
Z oleju, octu ,pieprzu, soli i cukru zrobic marynate.
Marynata zalac kielbaske z cebulka, wymieszac i przykryte zostawic w lodowce - min.45 minut ale im dluzej tym lepiej (ja zostawiam na trzy godziny).
Krotko przed podaniem posypac szczypiorkiem.
Podawac z pieczywem. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz