poniedziałek, 7 maja 2012

Faszerowana cukinia inaczej

Składniki

Wyrośnięta cukinia (lub kabaczek)
Mielone mięso (zalezy od wielkości cukinii)
Ryż (zależy od ilości mięsa)
Standardowe przyprawy
Śmietana
Przecier pomidorowy



Przygotowanie

To przepis tzw rodzinny, nie pamiętam od kogo dostała go moja mama. Pochodzi z czasów, gdy cukinie czy kabaczki znali głównie działkowcy, i co tu dużo gadać, trzymali na krzaczku az przerośnie.
Ryż ugotować i wymieszać z mięsem (trochę lużniej niż na gołąbki) doprawić.
Cukinię obrać, odkroić dupki, wydrążyć. Wydrążoną cukinię nafaszerować mięskiem, dupki przypiać wykałaczkami. Posmarować oliwą i piec ok godziny w przykrytej brytwannie.
Ze śmietany i przecieru (+ przyprawy do smaku) zrobiś sos pomidorowy. Sosem zalać cukinię i dopiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz