środa, 16 maja 2012

Letnia sałatka z cukini

Składniki

2 młode cukinie wielkości sporych ogórków szklarniowych
1 mała cebula
ząbek czosnku
1 twardy pomidor
2 łyżki oliwy z oliwek
odrobina octu
natka pietruszki
sól, pieprz



Przygotowanie

Chciałbym zaproponować łatwą i szybką sałatkę o dość nietypowym sposobie przygotowania. Na początek obrać czosnek pokroić w plasterki i wrzucić na oliwę razem z posiekaną cebulą, po około minucie dodać pokrojoną w centymetrowej grubości półplasterki cukinię całość posolić dość obficie i dusić około pięciu minut co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia będzie półtwarda dodać pokrojony w cząstki pomidor i po minucie zdjąć z ognia. Doprawić całość solą, pieprzem, odrobiną octu i dodać sporą ilość natki pietruszki. Cukinia w daniu powinna być półtwarda - lekko chrupiąca natomiast pomidor powinien byc w cząstkach, które oddały odrobinę sosu. Podawać dobrze schłodzoną z pieczywem lub grzankami. Doskonałe lekkie, zdrowe i orzeźwiające danie na letnią kolację! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz