piątek, 4 maja 2012

Toffikowe toffi

Składniki

CIASTO:

450g mąki tortowej
300g margaryny
150g cukru pudru
   3   żółtka
        szczypta soli

MASA:

500ml śmietany 30%
    3    śmietany fix
    2    śmietany śnieżki
 2-3     łyżki cukru pudru
    1    aromat waniliowy

KARMEL:

1 puszka mleka skondensowanego gotowanego około 2 godziny



Przygotowanie

CIASTO:

Ze składników zagnieść gładkie ciasto i dać na około godzinę do lodówki. Następnie podzielić ciasto na dwie w miarę równe części i każdą z nich rozwałkować i przełożyć do formy i piec każdą osobno w temp 200o na złoty kolor. Gdy oba blaty ciasta ostygną przekładamy je masą.

MASA:

Schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywno z pozostałymi składnikami. Gotową masę wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć ja drugim blatem. Wierzch ciasta posmarować karmelem. Ciasto można posypać drobno posiekanymi orzechami lub migdałami.



Zamiast ciasta kruchego można upiec ciemny biszkopt z 6 jaj, przeciąć w poprzek i posmarować jeden blat masą przykryć drugim blatem i wierzch ciasta posmarować karmelem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz