sobota, 5 maja 2012

Mój wysmienity lukier do różnych ciast

Składniki

- 2 białka
-1/2   szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
-  15 dkg  masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego i do wyboru :
                         1 łyzeczka kakao
                         1/2 łyżeczki cynamonu
                         1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej



Przygotowanie

Białka ubić na sztywno dodać  cukier puder i sok z cytryny  i ubijać dalej na puszysta masę,
Dodać cukier wanilinowy i roztopione ale schlodzone masło, dokładnie wymieszać i dodać kakao lub cynamon lub kawę / zaleznie jaki lukier chcemy mieć /.

Jest to stary przepis na super lukier i nawet najprostszy placek drożdżowy z kruszonką polany tym lukrem zmienia się w pyszotkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz