sobota, 19 maja 2012

Śląski żurek

Składniki


# 50 dag mięsa (np. żeberka)
# 50 dag kiełbasy
# +/- pół litra zakwasu z mąki żurkowej
# 2 ząbki czosnku
# 1 cebula
# majeranek
# 3 listki laurowe
# kilka ziarek pieprzu
# kilka ziarek ziela angielskiego
# ew. kilka suszonych grzybków
# jajka ugotowane na twardo
# sól
# pieprz






Przygotowanie

W 4 l wody gotujemy wywar z żeberek, dodajemy obraną cebulę w całości oraz pokrojony czosnek oraz grzyby. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy z wywaru. Następnie wlewamy ukiszony żur i gotujemy ok. 20 minut. Po zagotowaniu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz przyprawy. Wyciągamy cebulę i czosnek.

Podajemy z pokrojonymi na ćwiartki jajkami ugotowanymi na twardo lub z chlebem.
Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz