wtorek, 8 maja 2012

Łopatka pieczona w natce pietruszki

Składniki


1kg łopatki wieprzowej
kilka ząbków czosnku
cebula
natka pietruszki
olej
delikat do mięs i innych potraw
pieprz
majeranek
papryka słodka



Przygotowanie

Mięso nadziewamy gęsto piórkami cebuli i przekrojonymi ząbkami czosnku. Następnie przyprawiamy pieprzem, delikatem, majerankiem, słodka papryką po czym obtaczamy je w natce pietruszki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej i marynujemy w nim mięso kilka godzin- ja całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej, na ktorym ze wszystkich stron obsmazamy mięso. Następnie pieczemy je w zamniętym naczyniu zaroodpornym, polewajac od czasu, do czasu sosem 2 godziny w temperaturze 180-200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz