wtorek, 29 maja 2012

Szaszłyki z polędwicą i warzywami

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa
30 dkg kiełbasy toruńskiej
7 pieczarek
1 duża czerwona papryka
4 cebule dymki
przyprawa do grilla ziołowa

Marynata:
olej 5 łyżek
zmiażdżony czosnek 2 ząbki
sól
sok z cytryny
1 czubata łyżka przyprawy do grilla tradycyjnej
1 łyżeczka mielonej papryki






Przygotowanie

Polędwice pokroić w grubą kostkę, wszystkie składniki marynaty wymieszać. Dodać mięso, odstawić na 3 godz w chłodne miejsce.
Długie wykałaczki drewniane  namoczyć w wodzie na 15 min.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, paprykę umyć i wyciąć gniazda nasienne.
Pokroić w grubsze kawałki.
Dymkę pokroić w kawałki,  kiełbasę w grubsze talarki.
Na mokre długie wykałaczki, nadziewać na przemian, mięso, pieczarki, paprykę , cebule i kiełbasę.
Gotowe szaszłyki posmarować pędzelkiem olejem z marynaty i posypać przyprawą ziołową do grilla.
Piec na grillu 20 min, co jakiś czas przewracając  żeby się mięsko dopiekło.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz