czwartek, 10 maja 2012

Rolada schabowa ze śliwkami i żurawiną

Składniki


1,5 kg schabu bez kości
150 g śliwek kalifornijskich
1/2 słoika żurawiny do mięs i serów
1/2 kostki smalcu
łyżeczka miodu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szkl. bulionu
vegeta, lubczyk, pieprz, 5 goździków, szczypta gałki muszkatałowej, 2 kostki czosnkowe, sól
nić do zawiązania mięsa




Przygotowanie

Schab myjemy i kroimy, tak by powstał prostokąt. Rozbijamy. Na dłuzszym boku układamy śliwki, resztę powierzchni smarujemy 4 łyżeczkami żurawiny. Ciasno zwijamy i mocno obwiązujemy nitką. Przyprawiamy i wbijamy goździki. Smalec kroimy na plasterki. Połowę układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy roladę, i drugą połowę smalcu.  Pieczemy godzinę pod przykryciem w 240 stopniach. Po tym czasie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze min. 30 minut [aż bedzie miękkie]. Podczas pieczenia polewamy smalcem. Pod koniec pieczenia, gdy się zrumieni, polewamy miodem. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy bulion, zurawinę i szczyptę soli. Zagotowywujemy. Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz