poniedziałek, 7 maja 2012

Sajgonki wg M&Ł

Składniki


papier ryżowy
30 dag mięsa mielonego wieprzowego
makaron z zupki chińskiej (pół opakowania)
2 marchewki
pietruszka
Kawałek selera
mala cebula
1 jajko
sos sojowy
olej do smażenia
kostka rosołowa
przyprawy: warzywko, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, czosnek granulowany




Przygotowanie

warzywa przecieramy na tarce, cebule siekamy mięso mielone podsmażamy na odrobinie tłuszczu, dodajemy do niego kostkę rosołową i majeranek do mięsa dodajemy warzywa i ok. 2 łyżki sosu sojowego podsmażamy, aż warzywa będą miękkie i odparuje się cała woda przyprawiamy do smaku podanymi przyprawami makaron zalewamy gorącą woda i czekamy aż zmięknie dodajemy makaron do mięsa z warzywami, mieszamy i chwile podsmażamy czekamy, aż farsz wystygnie i wbijamy jajko papier ryżowy zamaczamy w zimnej wodzie na malutką chwilką i kładziemy na suchej szmatce rozłożonej na stole nakładamy farsz i delikatnie zwijamy tak jak krokiety pozostawiamy w suchym miejscu, az sajgonki wyschną na ok. 1 h. (myszą być dość suche) w patelni rozgrzewamy tłuszcz i smazymy sajgonki na złoty kolor Podajemy z ryżem lub frytkami i surowką oraz sosami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz