Składniki
Ciasto:
20 dag mąki orkiszowej
10 dag margaryny
1,5 łyżki gęstej łagodnie ukwaszonej śmietany 18%
1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
15 dag sera żółtego górskiego twardego
2 średnie cebule
pół małej cukini
2 łyżki oliwy
2 łyżki gęstej łagodnie ukwaszonej śmietany 18%
100 ml śmietanki 30%
100 mleka 2%
1/3 łyżeczki soli
pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Warunkiem sukcesu podczas przygotowania tego kalorycznego, lecz niezwykle smacznego placka jest zakupienie wysokogatunkowego twardego żółtego sera, takiego który próbowany w plasterkach na zimno pachnie piwniczną wilgocią i ma ziemisty, lekko nieprzyjemny posmak. Natomiast podczas obróbki cieplnej przechodzi całkowitą przemianę, nadając nowego wymiaru smaku zwykłemu cukiniowemu plackowi. Przyjemnie wylewa się na talerz po ukrojeniu pachnącego kawałka tarty, wchodząc w doskonałą symbiozę z cebulą i gałką muszkatołową.
Piekarnik w ustawieniu góra + dół nagrzać do temperatury 175 st. C
Cebulę pokroić w piórka, zezłocić na oliwie, zgarnąć na brzeg patelni, robiąc miejsce na usmażenie do miękkości cukini pokrojonej w półcentymetrowej grubości plastry. Warzywa oprószyć solą w trakcie smażenia.
Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść ze śmietaną. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm (lub kilka cm większą, jeśli wolimy niskie placki) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy 6 cm większej niż średnica tortownicy. Przełożyć na blachę, wyrównując wysoki brzeg. Wyłożyć jeszcze ciepłą cebulę i plastry cukini.
Jaja roztrzepać widelcem ze śmietaną, śmietanką, mlekiem oraz przyprawami.
Wylać na ciasto wyłożone warzywami, posypać serem pokrojonym w kostkę.
Piec około 45 minut do momentu, gdy masa się zetnie, a ser delikatnie przyrumieni.
Podawać na gorąco, ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz