czwartek, 17 maja 2012

Stek w sosie barbecue wg M&Ł

Składniki


4 plastry szynki wieprzowej
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
3 łyżki mąki

Na sos:


3/4 szklanki keczupu pikantnego
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
łyżka sosu sojowego
3 łyżki zaparzonej kawy
łyżeczka soku z cytryny
łyżka miodu
łyżeczka musztardy
łyżeczka soli
łyżeczka mielonej papryki słodkiej
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki chili




Przygotowanie

czosnek przecisnąć przez praskę w garnku zmieszać wszystkie składniki na sos  i zagotować (jeśli bedzie zbyt gęsty można dodać trochę wody) odstawić sos na kilka godzin, najlepiej na noc, do przegryzienia plastry szynki rozbić lekko tłuczkiem posolić i popieprzyć obtoczyć w mące rozgrzać tłuszcz na patelni smażyć z obu stron, tak aby steki się pożądnie zbrązowiły steki przełożyć do naczynia żarodpornego zalać sosem wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180oC i zapiekać 15 min Stek jest bardzo kruchy, a sos nadaje mu ciekawy, przydymiony smak. Przepis na sos dostałam od koleżanki, ale jest bardzo podobny do przepisu dusia02. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz