czwartek, 24 maja 2012

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki

Ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki pszennej ( ja dałam pełnoziarnistą)
1 szklanka gorącej wody albo mleka
1 łyżka roztopionego masła
sól


Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
10 dag suszonych grzybów
1 cebula
sól, pieprz,



Przygotowanie

Grzyby namoczyć na noc , następnego dnia ugotować do miękkości.
Ugotowane grzybki odsączyć, drobno pokroić. Na wywarze z grzybów ugotować odciśniętą kapustę ( do uzyskania miękkości).Dodać grzyby do kapusty.
Na tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulkę , dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.

Zagnieść ciasto pierogowe -ok.15 minut.Odstawić pod przykryciem na następne 30 minut.
Rozwałkować cienko ciasto, wykrawać szklanką placuszki, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotować we wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia.
W Wigilię podaje się je polane podsmażoną cebulką albo usmażone na oleju.

Moje pierożki, zamrozone na surowo, już spoczywają w zamrażarce i czekają na Wigilię.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz