czwartek, 24 maja 2012

jabłka w kruchym cieście

Składniki

8-12 niewielkich jabłek (boiken, szara reneta, antonówka)
8-10 łyżka miodu
2 garście orzechów włoskich

CIASTO
25 dag mąki pszennej
25 dag mąki krupczatki
3 żółtka
szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany
3/4 kostki masła




Przygotowanie

Umyc jabłka i obrac ze skórki.
Wydrążyc gniazdka nasienne (ostrym szpicem obieraczki do warzyw,zaczynając od końca z ogonkiem; uważaj,aby nie przebic się na wylot).
Włożyc do srodka jabłek miód wymieszany z posiekanymi orzechami.
Posiekac z masłem oba rodzaje mąki i cukier, dodac smietanę i żółtka.
Zagnieśc ciasto.
Lekko podsypujac mąką,rozwałkowac i oblepic nim jabłka.
Wstawic w żaroodpornej formie do piekarnika nagrzanego do 200 C (piekarnik musi byc dobrze nagrzany!!! Jesli nie będzie bardzo gorący,ciasto- zamiast zastygnąc na jabłkach-spłynie z nich).
Po 10 minutach zmniejszyc temperaturę do 180 C i piec jeszcze 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz