poniedziałek, 7 maja 2012

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

Składniki

biszkopt:
5 jajek 
3/4 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
125 ml wody
1i pol szklanki maki
 
masa budyniowa :
pol lita mleka
budyn waniliowy
kostka masla 
cukier do smaku
dla dodania masy puszystosci mozna dodac troche bitej smietany ale UWAGA  moze sie zwazyc 


2 galaretki truskawkowe
1 kg truskawek 



Przygotowanie

Oddzielic bialka od zoltek . Zoltka ubic na  piane dodajac polowe cukru ,nastepnie olej i wode . Bialka z pozostaloscia cukry ubic i wymieszac z masa zoltkowa . Przesiana make ,proszek do pieczenia dodac do ciasta delikatnie mieszajac. piec 25 min 
masa : ugotowac budyn w 1/2 litra mleka ostudzic  maslo utrzec z cukrem ,dodajac po lyzce budyniu ,ucierac na jednolita gladka mase 
biszkopt  masa budyniowa  truskawki  galaretka   S M A C Z N E G O


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz