wtorek, 1 listopada 2011

Pizzerinki

Składniki

CIASTO:



1 kg mąki
0,5 litra ciepłej wody
2 saszetki drożdży instant po 7g
50 ml oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru

SOS:



1 puszka krojonych pomidorów lub ok. 4-5 szt. świeżych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 garść świeżych liści bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta cukru i soli

DODATKI:



starty na małych oczkach ser żółty
1 jajko
oregano
pieprz




Przygotowanie

wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać dodać wodę i wyrabiać ciasto w trakcie wyrabiania dodać oliwę wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h wszystkie składniki na sos włożyć do wysokiego naczynia zmiksowac blenderem na gładki sos wlac na patelnię doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 10 min. doprawić do smaku z ciasta urywać kawałki wielkości mandarynki i chwile wyrabiać w rękach robić okrągłe placuszki grubości ok. 0,5 cm. układac na posypanej maką blasze przykryć blachę z plackami ścierką odstawić na ok. 15-20 min do ponownego podrośnięcia jajko roztrzepać widelcem każdy placek lekko nacisnąć dłonią żeby powstało lekkie wgłębienie posmarować je roztrzepoanym jajkiem następnie obficie posmarować sosem posypać serem, oregano i pieprzem piec ok. 10-15 min. w 170-180 st. C

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz