środa, 9 listopada 2011

biało-czarny budyniowiec

Składniki

paczka biszkoptów
1 szklanka mleka 2%
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki stołowe budyniu waniliowego
250 g margaryny
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
bakalie
owoce
gorzka czekolada
2 galaretki



Przygotowanie

Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlewać masę żółtkową cały czas mieszając. Całość zagotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z gazu i ostudzić. Utrzeć margarynę, a następnie dodawać stopniowo zimny budyń nie przerywając ucierania, aż do uzyskania puszystej masy.

Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, posmarować ciemną masą, posypać pokruszoną czekoladą i bakaliami, na to położyć warstwę biszkoptów, potem jasną masę. Na niej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

Odstawić do lodówki.

Powodzenia i smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz