sobota, 26 listopada 2011

Szczypiorkowe kotlety mielone z pieczarką

Składniki



Na ok. 15 sztuk:


     ♦ ok. 70 dkg mięsa mielonego mieszanego
     ♦ 5 kromek czerstwego chleba
     ♦ 1 jajko
     ♦ pęczek szczypiorku
     ♦ przyprawy: sól, pieprz, delikat do mięs (firmy "Knor"),  
       przyprawa do mięsamielonego
     ♦ 15 dośc sporych pieczarek

PANIERKA:
     ♦ 2 jajka
     ♦ bułka tarta
     ♦ sól, pieprz



Przygotowanie

Pieczarki umyc, gotowac w całości w osolonej wodzie ok. 10 min. Odstawic do wystygnięcia. Można również obgotowac pieczarki w bulionie grzybowym.

Chleb namoczyć w miseczce z wodą. Po kilkunastu minutach mocno wycisnąć, dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem, wymieszać. Szczypiorek drobno posiekac, dodac do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, delikatem i przyprawą do mięsa mielonego.

Każdą pieczarkę obtaczac w mięsie mielonym. Całe kotlety maczac w rozbitym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczac w bułce tartej. Smażyc z obydwu stron.

♣♣♣ Kotlety są dośc spore. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką, np. mizerią, lub z sosem grzybowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz