wtorek, 15 listopada 2011

Piersi w sosie kminkowym

Składniki

- 1/2 kg mięsa z piersi indyka,
- buteleczka śmietany /12%/,
- łyżeczka mielonego kminku,
- szczypta mąki,
- oliwa lub olej do smażenia.





Przygotowanie

Pierś z indyka pokroić na średnio cienkie plasterki,lekko pobić młotkiem do mięsa.Obtoczyć z obu stron w mące i podsmażyć na patelni ,krótko do lekkiego zrumienienia./patelnia ma byc dobrze rozgrzana/.W międzyczasie w 1/3 szklanki gotowanej wody rozpuścić kostkę rosołową.Zagotować i dodać śmietanę rozbełtaną z łyżeczką mąki dla zagęszczenia sosu.Dodać kminek i trochę pieprzu i soli do smaku.Włożyć podsmazone piersi z indyka i poddusić dwie minuty na małym ogniu.Podawać z ryżem,posypane natką pietruszki.Dodać surówkę z selera z jabłkiem i majonezem zakwaszoną cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz