czwartek, 17 listopada 2011

barszcz biały z kabanosem

Składniki

- 4 cienkie kabanosy
- 2 ugotowane jajka
- 20 dag kiełbasy (np. zwyczajnej)
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- "Barszcz biały" WINIARY (lub Knorr lub w butelce)

{porządna porcja dla 2 osób}



Przygotowanie

PATELNIA:
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule pokrojona w kostkę, nastepnie na patelnie dodajemy kielbaske pokrojona w kostke. Przesmażamy. Odstawiamy.

GRANEK:
Zawartość torebki BARSZCZU dokładnie rozprowadzić w 1 litrze zimnej wody (aby nie zostaly grudki). Dodac wyciśniety czosnek, pieprz, liscie laurowe, ziele angielskie.

Postawic na ogniu i mieszac do chwili zagotowania.

Gotowac na małym ogniu przez 5-10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cebulke i kielbase z patelni, jeszcze 3 minuty gotujemy. I gotowe.

Na talerzu układamy po 2 polówki jajka (lub po 1, jak kto woli), wlewamy zupke i na srodek dodajemy cienkie laski kabanosa. Mozna je włożyc w taki sposob, aby jeden koniec kabanosa byl na wierzchu, tak aby mozna go bylojesc i maczac w zupie.

SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz