Składniki
2 czubate szklanki mąki pszennej
5 jaj
półtorej szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
szklanka wody
2 płaskie łyzeczki proszku
do pieczenia
kisiel cytrynowy
kisiel wiśniowy
1-2 łyzki kakao
zapach waniliowy
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając
dodawać po łyżce oleju
wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia
Na końcu dodac ubita pianę z białek i aromat
Podzielić ciasto na trzy cześci
pierwsza wymieszac z kisielem
cytrynowym drugą z wiśniowym
a trzecią z kakao.
Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy
25 cm.i wysokości 11 cm wlać najpierw masę kakaową
na nią cytrynową a na końcu wiśniowa.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu odwrócic babeczkę
udekorowac lukrem na wierzch poukładałam ozdoby z masy
które sama zrobiłam
Zrobć ucho ,obwiązać wstążeczką.I koszyczek gotowy
Taki koszyk można ofiarować swojej mamie na Dzień Matki
Może ktoś podpowie gdy dodam barwnik do lukru to nie bardzo tężeje,czy jest na to jakas rada?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz