niedziela, 20 listopada 2011

Babka barwna propozycja na Dzień Matki

Składniki

 



2 czubate szklanki mąki pszennej


5 jaj


półtorej szklanki cukru


3/4 szklanki oleju


szklanka wody


2 płaskie łyzeczki proszku


do pieczenia


kisiel cytrynowy


kisiel wiśniowy


1-2 łyzki kakao


zapach waniliowy







Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając

dodawać po łyżce oleju

wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia

Na końcu dodac ubita pianę z białek i aromat

Podzielić ciasto na trzy cześci

pierwsza wymieszac z kisielem

cytrynowym drugą z wiśniowym


a trzecią z kakao.

Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy

25 cm.i wysokości 11 cm wlać najpierw masę kakaową

na nią cytrynową a na końcu wiśniowa.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu odwrócic babeczkę

udekorowac lukrem na wierzch poukładałam ozdoby z masy

które sama zrobiłam

Zrobć ucho ,obwiązać wstążeczką.I koszyczek gotowy


Taki koszyk można ofiarować swojej mamie na Dzień Matki


Może ktoś podpowie gdy dodam barwnik do lukru to nie bardzo tężeje,czy jest na to jakas rada?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz