sobota, 26 listopada 2011

Kurczak a'la tajski

Składniki

pierś z kurczaka


biała i jasnozielona część pora


makaron


mleko kokosowe


olej


przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, chili, kurkuma


 





Przygotowanie

Pierś pokroić w kostkę, przyprawić (wszystkim oprócz chili), dodać dwie łyżki oleju, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Usmażyć na patelni.

Makaron ugotować i przełożyć na patelnię. Por drobno poszatkować i dodać do makaronu razem z czubatą łyżką mleka kokosowego (u mnie z puszki, gęste jak masło) i szczyptą chili. Podsmażyć. Jeżeli makaron wydaje się zbyt suchy, dołożyć mleka kokosowego.

Na talerz wyłożyć makaron, a na wierzch kurczaka.

Pojęcia o kuchni tajskiej nie mam, ale tak go sobie nazwałam .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz