poniedziałek, 28 listopada 2011

Karczek we włoskim sosie

Składniki

4 plastry karkówkipo 1 zielonej i żółtej papryce3 cebule1 puszka (850ml) pomidorów w zalewieok. 4 łyżek oleju1 łyżka koncentratu pomidorowego1 ząbek czosnku1 listek laurowy2 łyżeczki rosołu w granulkach lub kostka rosołowa1 łyżeczka cukru½ łyżeczki tymiankusól, pieprz




Przygotowanie

Oczyszczoną paprykę pokroić w paski. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, dusić na nim paprykę przez 3 min. Zdjąć, rozgrzać resztę oleju, smażyć plastry mięsa na średnim ogniu po 5 min. z każdej strony. Doprawić solą, pieprzem, zdjąć z patelni.
Czosnek i cebulę pokroić w kostkę, dusić na tym samym tłuszczu 3 min. Przetrzeć pomidory przez sito (z zalewą), połączyć z cebulą, dodać rosół, koncentrat, listek, posolić, dodać cukier, pieprz, tymianek. Odparować sos, doprawić jeszcze raz do smaku. Włożyć kotlety, ułożyć na nich paprykę, dusić 5 min.
Podawać z makaronem, dla mnie najlepszy wstążki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz