czwartek, 24 listopada 2011

Fasola po amerykańsku

Składniki

1/2 kg białej fasoli
3-4 cebule
2 ząbki czosnku
1 wiązka świeżego cząbru lub 2 łyżeczki
suszonego
sól
3 dymki
3 pomidory (lub 1/2 puszki
pomidorów bez skórki)
100 g masła
1 szklanka białego wytrawnego wina



Przygotowanie

Fasolę moczyć całą noc, odcedzić, zalać świeża wodą. Dodać ząbek czosnku, jedną cebulę pokrojone w grube plastry i cząber, gotować powoli pod przykryciem ok. 2 godz. Posolić w połowie gotowania. Pozostałe cebule obrać, posiekać, zrumienić na maśle, dodając drobno pokrojony czosnek i dymki. Dorzucić pokrojone pomidory, dusić jeszcze przez chwilę. Fasolę odcedzić, zalać winem i sosem cebulowo-pomidorowym, gotować 5 min. Podawać na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz