niedziela, 27 listopada 2011

Zupa - krem serowo-pieczarkowa

Składniki

50 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
0,75 l bulionu warzywnego lub wody
250 ml śmietany 36% lub 18%
100g serka topionego śmietankowego lub pieczarkowego
natka pietruszki
sól, pieprz
czosnek granulowany



Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i zesmażyć na maśle, dodać pokrojone pieczarki. Gdy ładnie się zesmażą oprószyć mąką. Zasmażyć, ale nie zrumienić. Dolać bulion lub wodę. Zagotwać. Dodać serki topione i zmiksować wszystko na gładką zupę przy pomocy blendera. Dolać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Podawać posypaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz