niedziela, 13 listopada 2011

kurczak na parze z pesto

Składniki

Marynata:
4 łyżki oleju
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego

Mięso:
1,5 - 2 piersi z kurczaka

Dodatki:
sól
pieprz

pesto
groszek cukrowy



Przygotowanie

Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Każdą pierś na 3-4.
Robimy marynatę polewamy mięso i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h.

Układamy mięso w parowarze i gotujemy tak około 15-20 min. w zależności od wielkości kawałków.

Na talerzu możemy posolić i popieprzyć mięsko.

Podajemy z pesto oraz groszkiem cukrowym lub zwykłym groszkiem również ugotowanym na parze.

Gdy podajemy ze zwykłym groszkiem polecam go lekko posolić i popieprzyć już na talerzu.

ps. Mój mąż uwielbia groszek podgotowany i uduszony później na patelni z cebulką solą i pieprzem. Z takiego groszku robię gęsty przecier, który podaję ze słupkami marchewki podsmażonymi z cukrem na patelni. Ale to już inna historia .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz