wtorek, 22 listopada 2011

kurczak nadziewany na kiszonej kapuście(kotopulo giemisto me lahano tursi)

Składniki

1 1/2kg kurczaka razem z wątróbką


1/4kg mielonego mięsa


1średnia cebula drobno pokrojona


1 1/2kg kiszonej kapusty


masło


2 łyżki rodzynek


6 upieczonych kasztanów


2 łyżki ryżu


sól pieprz





Przygotowanie

kapustę bardzo mocno wyciskamy i drobno kroimy

na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podpiekamy kapustę(nie przypalić) następnie wyłożyć ją na brytfankę

umytego kurczaka nacieramy pieprzem i solą

na rozgrzanej łyżce masła smażymy do zeszklenia się cebulkę,następnie dodajemy mielone mięso,drono pokrojone wątróbki dodajemy troszkę wody i mieszając sdmażymy 15 min.

nastepnie dodajemy drobno pokrojone kasztany, rodzynki i ryż i wszystko to mieszamy

tak sporządzonym nadzieniem wypełniamy kurczaka i zaszywamy białą nicią

po zszyciu dobrze smarujemy kurczaka i układamy go na kapuście

pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 1 1/2godziny

       Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz