piątek, 18 listopada 2011

Sos Holenderski i jego pochodne

Składniki

4 żółtka120 g masła125 ml białego wytrawnego wina(albo 1 łyżka octu winnego wymieszanego z wodą)
125 ml wody (lub 125 ml wywaru mięsnego)
łyżka soku z cytrynygałka muszkatołowasólbiały pieprz




Przygotowanie

To słony sos emulsyjny. Podajemy go do potraw z ryb, jaj i warzyw. Robimy go bezpośrednio przed podaniem.

W małym garnku zagotować wodę z winem, doprawić solą, pieprzeć i gałką muszkatołową. Ostudzić płyn i wymieszać z żółtkami.

W dużym garnku zagotować wodę(max 700C) i wstawić do niego garnek z winem i żółtkami. Dodawać masło pokrojone na małe kawałki i ubijać trzepaczka tak długo, aż sos zgęstnieje i zbieleje.

Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, potem przetrzeć przez sito.

Z tego sosu robi się sos musztardowy(holenderski wymieszać z łyżką musztardy i niewielką ilością białego wina), muślinowy(125ml ubitej śmietanki 30% dodać do sosu przed podaniem), maltański(do sosu dodać sok i skórkę startrą z 1/2 pomarańczy), mikado(do sosu dodać sok i skórkę z mandarynki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz