piątek, 11 listopada 2011

Golabki inaczej

Składniki

1kg bialej kapusty,50dag miesa mielonego,1/2 szklanki kaszy mannej,1i1/2 szklanki ryzu,4 jajka,przecier pomidorowy,pieprz,sol,vegeta



Przygotowanie

Kapuste drobno posiekac,przelozyc do duzego naczynia,dodac mieso mielone,kasze manne,surowy ryz,jajka i przyprawy.Wszystko dobrze wymieszac i wyrobic.Formowac owalne "golabki".Piec na rozgrzanym oleju az golabki nabiora zlotego koloru.Do rondla wlac ok.2 litry wody,dodac przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie.Wszystko zagotowac.Do gotujacego sie sosu wlozyc golabki i dusic ok.45 minut.
Gotowe golabki wyjac z rondla. Gdy sosu zostanie zbyt malo nalezy dodac wode.Sos zagescic 4 lyzkami maki z niewielka iloscia wody.Zagotowac i doprawic do smaku .Golabki podawac z ziemniakami polane sosem.Z podanych skladnikow wychodzi ok.20 golabkow.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz